OS-KRÖNIKA FRÅN 2012

Inför avslutningsceremonin av Paralympics 2024, minns vi OS 2012 genom en ledare i Kvällsposten.

SVT har satsat stort i år, fantastiskt!

DEBATT: Första inkluderande OS

Bilder av ansikten på idrottare från OS 2012

Vid invigningen av de olympiska sommarspelen i London, visade världens idrottsnationer prov på något som handikapprörelsen kämpat för i närmare 100 år. Ett gemensamt mål, som vi knappt vågat hoppas att få uppleva det vill säga att funktionshindrade och andra kan uppträda sida vid sida kring allmänna värden och intressen.

Ofta framträder vi i medierna i rena ”handi­kapp­sammanhang” och mera sällan som en naturlig del i en större helhet.

Invigningsceremonin hade två tydliga teman; främst jämställdhet mellan könen, men även jämlikhet mellan handikappade och andra. Jämställdheten speglades i att alla deltagande länder för första gången i olympiska sammanhang, representerades av både manliga och kvinnliga idrottare. Inom snar framtid talade man om att fler OS-grenar skulle hållas i blandad klass. Som en symbol för allt detta var den könsöverskridande friidrottaren Caster Semenya Sydafrikas fan­bärare.

I början av festligheterna intog den döva slagverksdrottningen Dame Evelyn Glennie arenan, med sällsynt känsla för rytm, medan man visade smakprov från den engelska historien.

Kort därefter förflyttades vi till Buckingham Palace där drottning Elizabeth snart uppenbarade sig. Som hyllning till drottningen sjöng två barnkörer ”God save the Queen”. Den ena kören med hörande barn framförde sin tolkning i toner, medan den andra, ””The Signing Choir” bestod av döva barn, som gestaltade kungssången i teckenspråk. En hjärtevärmande upplevelse!

Även den sista färden för den olympiska elden, fortsatte i samma tecken, då flamman bars av gående såväl som av rörelsehindrade.

Inte minst gjordes ett historiskt avstamp, när sprintern Oscar Pistorius representerade Syd­afrika i löpning 400 meter. Pistorius, som har båda underbenen amputerade och springer med kolfiberproteser är den allra förste funktionshindrade idrottaren som deltar i ordinarie olympiska sammanhang, men han lär sannerligen inte bli den siste!

Vi är nog många åskådare, som blivit positivt överraskade världen över.

Tillgänglighet och inklusion är något många förknippar med nordisk välfärd samt grundtrygghet från staten.

De olympiska sommarspelen 2012 visar att detta är vidare än så.

Grundläggande värderingar som världens alla folk bör samlas kring oavsett politisk tillhörighet, religion eller etnisk härkomst.

Vi hoppas innerligt att samhället präglas av samma anda framöver.

MARIA LIESLAND

SRF:s flerhandikappverksamhet


Publicerat

i

av

Etiketter: