Inför jul och nyår bjöd SRF-Perspektiv på ”Mat i mörker” och tipsade om kokboken med samma namn. Den är skriven av synskadade i SRF Stockholms stad.
Nu i stilla veckan, lockar SFF med gott till påsk av Eva Hildursmark.
VI hoppas få Eva som gäst vid matcafé i mörker hösten 2024.
Det blir en skatt ur SRF:s poddarkiv, Ni hittar Evas påskmat mot slutet av
Smaklig spis och skön lyssning! ¨
Önskar admin Mia
Påskmat med Eva Hildursmark
Här kommer recept till det som Eva lagade i programmet:
Påsksallad
1 dl pumpakärnor
1 tsk flingsalt
250 g gula körsbärstomater
1 väl mogen mango
4 avokado
0,5 rödlök
80 g babyspenat
100 g gula mangoldskott eller rucola
färsk basilika
250 g minimozzarella
Svartpeppar
Dressing
en halv liten schalottenlök eller en liten bit rödlök
1 msk honung
0,5 dl balsamvinäger
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt, svartpeppar
Gör så här:
- Börja med att rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills det knäpper i fröna och doftar gott.
- Häll över dem på en tallrik, strö på flingsalt och låt svalna.
- Halvera körsbärstomaterna.
- Skala och skär mango och avokado i klyftor.
- Låt minimozzarellan rinna av.
- Tunnskiva rödlöken.
- Hacka basilikan.
- Gör dressingen genom att först blanda finhackad lök, honung och vinäger.
- Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg mango, avokado, minimozzarella, tomater, spenat, ruccola och basilika i en stor salladsskål.
- Precis innan salladen ska serveras stör du över pumpafrön och svartpeppar och ringlar över dressingen.
Hasselnötsmousse
1 burk, 250 g, rumstempererad mascarpone
1 dl rumstempererad Nutella
vispgrädde och hyvlad eller hackad mörk choklad till garnering
Gör så här:
- Vispa ihop mascarpone och Nutella och fördela i 4 skålar eller glas.
- Ställ dem i kylen ca en timme. Låt inte moussen stå för länge i kylen, då blir den för hård.
- Toppa med vispad grädde och choklad och sedan är det bara att mumsa!
Om du vill beställa kokboken Mat i mörker, mejla till Eva Hildursmark på:
eva.hildursmark@srfstockholm.se
Telefon: 08-452 22 00.
Boken finns på storstil, punktskrift och daisy.
Medlemmar i SRF Stockholms stad får ett ex gratis. Övriga SRF-medlemmar och privatpersoner betalar 200 kronor per ex. Institutioner betalar 300 kronor per ex.