NPF-TEMA DEL 5

Sist i vår temavecka, kan vi läsa om Elvira ”Vispen” Sjöblom, som också är medlem hos oss.

”Vispen” är inte bara en stjärna på Parasport, hon är även musikaliskt geni och språksavant.

Detta visar hur gåvor hos våra medlemmar kan bli en tillgång för hela SRF!

VISPEN ÄR SNABB SOM VINDEN

Vispen spelar Showdown

Fullt fokus på bollen

Hon är snabb som vinden och missar sällan en boll. Eller en chans att skratta, för den delen. Elvira Sjöblom, eller Vispen som hon föredrar att kallas, är en av stjärnorna inom showdown i Sverige. För inte så länge sedan fick hon veta att det inte bara är framgångarna inom sporten som gör henne speciell.

text & foto: Therese Selén

Vispen rättar till ögonbindeln (som egentligen är ett par igentejpade skidglasögon som följt med henne i alla år) och domare Simon Andersson blåser igång matchen med en visselpipa. Vispen skjuter iväg bollen som flyger över träbordet och smäller i sargen. På andra sidan står motståndaren Dennis Petersson och försöker försvara sitt mål som gång på gång attackeras.

– Det är tufft motstånd. För tufft! säger han och skrattar lite.

– Sex noll till Vispen, ropar Simon.

Vispen är fokuserad och reagerar blixtsnabbt på alla bollar som kommer emot henne. Matchen fortsätter en stund, innan det är dags för en fikapaus.

I MIS (Motion och idrottsföreningen för synskadade i Göteborg) egen lilla stuga på Skatås, ett motionsområde i utkanten av staden, träffas ett gäng showdownfantaster varje vecka för att spela och umgås. Vispen är en av dem som oftast är på plats.

– Jag gillar att det är en så snabb sport och att det händer någonting hela tiden, men kroppen är ändå relativt skyddad. När jag har haft en dålig dag, så går jag och tränar och det är så skönt. Man slår av sig så mycket skit som man bär på, berättar hon.

Hon har spelat showdown i tio år och tävlat både i Sverige och internationellt. Flera gånger har nervositeten spökat och gjort att hon hamnat på fjärdeplats. Men på meritlistan kan hon både räkna upp förstaplats i SM ett par gånger och ett silver i EM.

Vad är din styrka?

– Jag är ganska snabb. Jag är bara en och femtio lång, och det kan vara en nackdel för då når jag inte lika långt fram på bordet som någon som är längre. Därför måste jag kompensera genom att vara ännu snabbare och få tag på bollarna. Jag är bra i försvaret också, säger hon.

Showdown påminner om airhockey eller bordtennis. Det är framförallt en sport för synskadade deltagare, och för att undvika fusk och orättvisor bär alla spelare, oavsett synförmåga, ögonbindel under matcherna. Utmaningen är att skjuta så varierat som möjligt för att överraska och få ner bollen i motståndarens målficka.

– Man kan skjuta olika hårt, rakt över bordet eller diagonalt, så att den studsar i sargen en eller många gånger. Man kan använda backhand eller forehand. Det finns ganska mycket man kan variera, säger Vispen.

Hur har du koll på motståndaren när du inte ser denne?

– Det har man kanske inte om det är en ny motståndare. Då måste man försöka känna av, och det kan ta sin tid. Och vissa är så duktiga och spelar så varierat så dem lär man sig aldrig, de kan alltid överraska.

Vispen tränar ofta med seende för att få större motstånd och mer utmaning. Simon Andersson är en av dem. Han kom i kontakt med sporten av en slump, har blivit kvar i föreningen och tanken är att han ska ta över som ny domare när den nuvarande går i pension.

– Jag spelar jag mycket mot Vispen. Det är otroligt mycket svårare än vad man tror. Jag brukar spela utan ögonbindel, annars blir det liksom ingen match för henne, säger han.

I Sverige har intresset för showdown gått upp och ned. Vispen berättar att i till exempel grannlandet Finland är engagemanget större och tävlingarna fler. I Holland, Slovenien och Polen är också sporten populär. Men nu ljusnar det även på hemmaplan, tycker Vispen. I fjol hölls VM i showdown i Haninge utanför Stockholm och allt fler upptäcker sporten.

– Jag tror att det är på gång! US, Unga med synnedsättning, har försökt få in fler spelare genom att visa upp det. Det är sådant som krävs, då kanske folk blir nyfikna, säger hon.

För ett tag sedan fick Göteborgsföreningen celebert besök i form av hockeylegendaren Peter Forsberg. Drömfonden, som han företräder, hjälper olika föreningar att utvecklas inom idrotten. MIS hade ansökt om pengar till att köpa in ledfyrar, som låter, för att även den som inte ser ska kunna ta sig ut på en promenad i området på egen hand.

– Det var kul, för jag visste inte vem han var eller någonting. Det har jag fått höra sen, haha! Men jag sa: ”kom igen, nu måste vi spela här.” Och då gjorde han det, sade Vispen.

Hur gick det?

– Jag vann. Han spelade både med och utan bindel. Han var ganska duktig för att aldrig ha spelat förut. Sedan var jag lite snäll då när han spelade med bindel.

Vispen växte upp i Stockholm, men flyttade till Göteborg efter studenten. Hon berättar att hon alltid känt sig lite annorlunda. Att det som verkade lätt för andra var svårt för henne.

– Jag har upplevt att jag har haft lite svårare för vissa saker än de som bara är synskadade. Jag har till exempel dåligt lokalsinne och hade svårt med inlärningen i skolan. Det som andra ser som ganska självklart har inte alltid funkat för mig. Jag har också svårt med det sociala ibland, men älskar samtidigt att träffa människor. Det är ju lite svårt, säger hon.

När hon var liten trodde läkarna att det berodde på synskadan, och ville inte göra en massa tester. Men för några år sedan fick Vispen rådet att göra en undersökning och då visade det sig att hon har autism. Och känslorna är fortfarande blandade inför den diagnosen.

– Jag har ju levt hela livet utan att veta om den. Jag vet inte riktigt vad jag känner. Det kan vara bra att veta vad man har för svårigheter. Men jag är också ledsen, för jag skulle ju vilja ha ett specialintresse som jag var sådär sjukt bra på och insatt i. Men jag har inte kommit på att jag har något sådant, säger hon.

Vispen tycker på ett sätt att det är lite synd att hon inte fick reda på sin autism tidigare. Kanske hade hon kunnat få bättre stöd i skolan då? Men samtidigt är det skönt att nu få räta ut några frågetecken och gå vidare i livet – med nya möjligheter.

– Jag får se vad som händer. Men diagnosen kanske gör att jag kan få mer hjälp eller verktyg för att jobba med de här svårigheterna. För att få ännu mer förståelse för mig själv och andra människor, säger hon och fortsätter:

– Synskadade personer har jag träffat i hela mitt liv, men nu med den här diagnosen så öppnar det upp för att jag kanske kan träffa andra som har den grejen. Så jag hoppas att det kan bli något positivt av det här! 

Vispen:

Namn: Elvira ”Vispen” Sjöblom.

Ålder: 26.

Bor: Göteborg

Intressen:
Showdown, sjunga, äta god mat samt även den nyvunna fascinationen för aktier.

Jobbar som: Telefon-intervjuare på SIFO som gör olika marknadsundersökningar.

Drömmer om: att resa mer utomlands och träffa kärleken.

Varför kallas du Vispen? Elvira blev till Elvis och Elvis blev till Elvisp som sedan kort och gott blev Vispen!

Showdown:

• Uppfanns i Kanada på 1960-talet.

• Spelas över hela
världen.

• Showdown spelas en mot en på ett specialdesignat bord, med sarger, som är lite större än ett pingisbord.

• Spelarna vill få ner bollen i motståndarens mål med hjälp av ett racket.

• Ögonbindel används för att ge alla spelare samma förutsättningar.

• Bollen är utrustad med små blykulor, vilket gör att det med hjälp av hörseln går att lokalisera bollens läge på spelbordet.

• Sporten har många seende utövare, men de får inte tävla i IBSA-turneringarna (International Blind Sports Federation).

Bildtext:Vispen Sjöblom hoppas att fler unga får upp ögonen för hennes favoritsport showdown.

Syntolkning: Vispen lutar sig framåt över bordskanten och ska precis skjuta iväg bollen med sitt racket. Hon bär en blå t-shirt, som det står Showdown på, svartgråa vadderade handskar, har mörkt uppsatt hår och stora skidglasögon som är igentejpade med svart tejp.

Bildtext:Vispen tycker att beskedet om hennes nya diagnos både är positivt och lite tråkigt.

Syntolkning: Vispen går längs en skogsväg. Hon skrattar och har håret i en lång mörk fläta. Hon bär en grön vinterjacka och en grå stickad tröja.

Bildtext:Vispen ger motståndaren Dennis Petersson en svår match.

Syntolkning: Bild som visar showdownbordet. I förgrunden syns Dennis arm och gula tröja, vid sidan av bordet sitter den kostymklädde domaren Simon, Vispen syns vid andra kortänden av bordet.


Publicerat

i

av

Etiketter: